Overige activiteiten en bezienswaardigheden

In de villa ligt een map met allerlei info. Om de voorpret te stimuleren hier alvast enkele tips. Vergeet ook zeker niet om eens een kijkje te nemen op de website van de Tourist Info Vall de Pop.

Wijn proeven

In de Jalon-vallei (en naburige valleien) wordt eigen wijn gemaakt. Rood, wit en rose, maar volgens ons zeer subjectieve oordeel is met name de Mistela (muskaatwijn) het proeven waard. De dichtsbijzijnde bodegas vind je in Jalon en Parcent.

Leuke plaatsjes
Natuurlijke attracties
Fonts de l'Algar
Fonts de l’Algar

Fuentes del Algar (Callosa d’en Sarria). Meerdere natuurlijke watervallen, met daartussen kleine meertjes. Je kunt vanaf de laagste waterval een stuk omhoog lopen, maar je kan er ook zwemmen. Of picknicken  in de schaduw. Maar in de zomer is het vaak wel druk bezocht, omdat deze plek goed bereikbaar is vanuit Benidorm.

Gorg del Salt (waterval met strandje, bij Planes)

Cueva de les Calaveras, Benidoleig

Cueva del Rull (Vall d’Ebo)

Wetlands Pego/Oliva

Vista Bernia – Restaurant met fantastisch uitzicht, gelegen in het Bernia-gebergte waar je ook mooi kunt wandelen en fietsen (zie desbetreffende pagina’s).

Jardín de l’Albarda (Pedreguer) Verscholen in een woonwijk ligt een mooie botanische tuin, waar van alles te zien en te ruiken is. Omdat lang niet alles is even keurig afgemeten is als op de foto, geeft de tuin een natuurlijke indruk, met veel schaduw. In augustus is het meeste helaas wel uitgebloeid, in april vonden wij het prachtig. In de zomer is de Hortus in Elche waarschijnlijk een mooi alternatief (maar helaas niet zo dichtbij).

Uitzicht op de baai van Portixol

Uitzichtspunt ‘Mirador Cap Negre’ – Het is wellicht even zoeken hoe je er moet komen, maar de vele uitzichten die je hier kunt genieten zijn echt het tochtje waard! Vanaf de parkeerplaats in de bocht is er al fraai uitzicht over het baaitje van Portixol. Je ziet onder andere het strand en het eiland voor de kust (Isla del Portixol). Maar over het kiezelpadje kunt ook nog wat verder lopen, naar het echte uitzichtpunt op de rots. Vandaar kun je ook nog  even de bocht om, zodat je ook uitzicht hebt naar de andere kant van de kust, richting Punta Plana.

Donkey refugee foundation Jalon – Geen ezelrijden, meer een opvangcentrum.

Geocaching – De toerismebureaus in de omgeving hebben ook voor de liefhebers van geocaching enkele caches verstopt.

Turron
Turron in verschillende smaken

Museo del Turron (Jijona/Xixona). Turron is een typische lekkernij uit de streek, een soort noga gemaakt van de vele lokaal geproduceerde amandelen. Maar dan wel met minstens 64% amandelen, bijeengehouden door honing. Er zijn twee soorten: Turron de Alicante (de harde) en Turron de Jijona (de zachte variant). De zachte variant ontleent zijn naam aan deze plaats, waar het ook nog steeds geproduceerd wordt. Het is mogelijk om de fabriek en bijbehorend museum te bezoeken. Geen urenlang spektakel, maar alleen al de proeverij is de drie euro toegangsprijs zeker waard.

Meer weten over het fenomeen Turron? Kijk in de villa alvast in het dikke boek over de Spaanse keuken! Bij de pagina’s over de Communidad Valencia gaat het niet alleen over paella en allerlei soorten vis, maar ook over turron.

El Palmar
El Palmar (in december)

Natuurgebied L’Albufera. Niet te verwarren met de gelijknamige plaats in Portugal, Albufera is de naam van het natuurgebied ten zuiden van de stad Valencia. In deze wetlands wordt sinds mensenheugenis rijst verbouwd. Dankzij deze rijst is de stad Valencia beroemd geworden om haar paella. Onder de Valencianos geldt een uitstapje naar dit gebied als het ideale zondagse familie-uitje. Dorpjes als El Palmar staan bekend als de ideale plek om typische gerechten te eten. Behalve natuurlijk paella ook ‘arrós a banda’ of ‘all i pebre’, gemaakt van vers gevangen paling uit het meer. Na een heerlijke maaltijd kun je uitbuiken tijdens een rustig boottochtje over het Albufera-meer in traditionele vissersbootjes.

Kanovaren, langs de kust met grotbezoek – Zowel in Denia als in Javea zitten meerdere bedrijfjes die kanotochten organiseren. De ene is wat meer ervaren dan andere: de serieuze bedrijven varen niet uit als de zee te wild is. Hoe eerder op de ochtend, hoe rustiger vaak de golven zijn. Persoonlijk hebben wij alleen ervaring met Siesta Advisor uit Jalon. Zij vertrekken om 9:00 uur ’s ochtends vanaf Playa Granadella, zodat de enigzins sportieve kanovaarder zelfs de grot onder de Cap Nou nog kan bereiken. Met de minder sportieve of hele jonge gasten varen ze naar de Cueva del Llop Mari (grot) en het strandje Cala Ambolo. Rond het middaguur ben je dan weer terug op Playa Granadella. Vroeg opstaan dus, maar zeker de moeite waard wat ons betreft!

Minder natuurlijke attracties
 • Aqualandia (Benidorm – waterpretpark)
 • Terra Mitica (Benidorm – pretpark zonder water)
 • Mundomar(Benidorm – aquarium)
 • Dinopark (Callosa d’en Sarria – vlakbij de watervallen)
 • Safari Park (Vergel)
 • Ezel- of paardrijden (Vall de Ebo)
 • Golf (Oliva, Pedreguer)
img_aqualandia
Markten
Rastro_Jalon
Rastro Jalon

Vanuit de hele regio komen er elke zaterdagochtend veel mensen naar de ‘Rastro’ (vlooienmarkt) in Jalon. De vreemdste snuisterijen zijn daar te vinden, soms tegen kleine prijsjes maar lang niet altijd. Uiteraard laat een bezoek zich goed combineren met een rondleiding door de bodega, of een bocadillo of enkele tapas bij bar Casa Aleluya. Naar Jalon loopt ook een prettige wandelroute, net ten westen van de autoweg en het riviertje.

Als je dan toch op de Rastro bent, loop dan meteen even door naar de Mercat de la Terra bij de rotonde, daar vind je allerlei lekkers van lokale producenten, zoals kaas, olijven, bieren, patés, worsten, empanadillas en andere snacks. (in de zomer is de Mercat de Terra soms ’s avonds, check vantevoren even de kalender van het tourismeburo)

Vanaf de Bodega zijn er in het hoogseizoen meermaals per week Engelstalige rondwandelingen door LaMarinaTours, hiervoor kun je het beste even vantevoren contact opnemen. Elke tweede zaterdag van de week kun je het bezoek aan Jalon eventueel combineren met een (Nederlandstalige) rondwandeling. Wel vantevoren even reserveren bij de Tourist Info: valldepop@touristinfo.net (kan in het Engels).

Op zondag (van 9-14 uur) is er ook een gezellige markt in het dorpje Jesus Pobre. Ook hier weer veel kleine lokale producenten met veel lokale lekkernijen, die zich verzameld hebben in en rond de Riu Rau op het centrale plein.

Boomklimpark (Vital Par Centre).
VitalParCentre
Touwladders en kabelbanen in het bos

In Parcent, op 3 km afstand van de villa, blijkt een heel ‘adventure park’ verstopt te liggen in de bossen. We hebben het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar het lijkt erg mooi gesitueerd te zijn. Druk is het niet, omdat ze alleen open zijn als je van tevoren reserveert. Grote kans dat je dan wel het park voor jezelf hebt…

Klimmen

Alcalali beschikt over een 50 meter hoge klimrots, direct naast de wijk Solana Gardens waar onze villa staat. De rots ligt op het zuiden, en is daarom zeer geschikt om in de herfst, winter of lente te beklimmen. Er zijn wel 30 verschillende routes in diverse categorieën. Gedetailleerde informatie vind je in deze gids (engels- en spaanstalig). Zie eventueel ook de spaanstalige pagina van Alcalali Turismo voor meer foto’s, filmpjes en info.

In de rivierbedding (barranca) tussen Lliber en Gata de Gorgos is nog een aankondiging van een klimrots, genaamd ‘Escalada Font Aixa’. Eerlijk gezegd heb ik echter geen idee of deze in dezelfde goede staat is als de rots in Alcalalí.

Fiestas

Elk dorpje en stadje heeft zo zijn eigen fiesta, vaak zelfs meerdere keren per jaar. Naast die in Alcalalí (zie deze pagina) heeft bijvoorbeeld ook Jalon een eigen fiesta, eind juli. Het weekend na de fiestas in Alcalali wordt in Benissa het ‘Moros y Cristianos’ nagespeeld (begin juli). De week daarna is het in Javea te doen. Nog grootser is het Moros y Cristianos in Denia (13-16 augustus, zie hier voor een fraaie impressie). Andere bekende feesten zijn natuurlijk de Fallas in Valencia (maart) en de Moros y Cristianos in Alcoy (22-24 april, behalve als dat in de Semana Santa valt). Een overzicht van de fiestas in de Jalon-vallei en omgeving vind je hier.

 • Nog meer familievriendelijke uitjes vind je hier
 • En nog meer hier
Elders in Spanje
 • Valencia: een vakantie bij Villa Arbolada combineert makkelijk met een bezoek aan Valencia. Je kunt er in iets meer dan een uurtje naar toe rijden met de auto, of je kunt in Xeraco op de trein stappen, of je combineert je verblijf gewoon met een aantal dagen verblijf in deze mooie stad van de paella. Lunchen in het beroemde paella-restaurant aan het strand ‘La Pepica’, een bezoek aan de Ciutat de les Arts i les Ciencies, een kenningsmakings-fietstour. Nog veel meer leuke tips vind je op VerrassendValencia.nl
 • Wil je een vakantie bij Villa Arbolada combineren met fietsroutes in het mooie achterland van Valencia? Kijk dan zeker eens bij SpainishTravel. Hier kun je zowel dagtrips boeken, als ook fietsroutes van meerdere dagen. Ook prima te combineren met een verblijf in de stad Valencia.
 • Als je toevallig in Madrid bent, dan raad ik je zeker aan om deze kennismakings-fietstour te doen bij City Tours in Madrid. De perfecte manier om in een paar uur de hele stad te zien, en een paar nuttige tips ontvangen om daarna je voordeel mee te doen.
 • Wij verbleven in Madrid in het hotel Posada del Dragon: wat ons betreft veel waar voor je geld op een ontzettend centrale locatie.