Jalon-vallei en omgeving

Alcalali ligt in de Jalon-vallei,  ook wel ‘Vall de Pop’ wordt genoemd (in het Valenciaans). Die ligt aan de oostkust van Spanje, de Costa Blanca. Zowel Valencia (ten noorden) als Alicante (ten zuidwesten) zijn een uurtje rijden met de auto. Hoewel er ook een goedkope taxidienst bestaat vanaf Alicante airport (Beniconnect) is een (huur)auto erg aan te bevelen. Het openbaar vervoer aan de Costa Blanca stelt helaas niet veel voor.

Op 20 km zijn er verschillende type stranden,  op 3 km een grote supermarkt, en in het dorp zelf diverse restaurants, barretjes, en een bakker. Direct vanuit Alcalali beginnen diverse wandelingen, en fietsers staan oog-in-oog met de Coll de Rates. Ook vanuit de andere dorpjes in de buurt beginnen allerlei mooie wandelingen.

Denia is een wat grotere plaats, op 15 km. afstand. Het is een oude vissersplaats met een leuk centrum en een kasteel. Verder is er natuurlijk een haven, de mogelijkheid voor allerlei watersport en een strand (zand). Altea is een leuk stadje met een oud centrum gebouwd op een berg. In de buurt van Benidorm vind je verschillende grote pretparken, naar keuze met of zonder waterpret.

In de villa hebben we een informatiemap, met daarin allerlei folders en adressen voor eten en drinken, beach, bike, hike en andere activiteiten. Daarnaast proberen we op de subpagina’s van deze site zoveel mogelijk digitale tips te verzamelen. Mocht je vantevoren al vragen hebben (of tips!) neem dan gerust contact op.

Denia en alles ten noorden daarvan is breed zandstrand. Aan de andere kant van de berg Montgo ligt Javea, met in de oude stad een smalle strook en iets verder een breed strand met alles erop en eraan (Arenal). Ten zuiden van Javea (Portixol, Granadella) en Moraira (Fustera, Pinets) vind je daarentegen juist schitterende rotsachtige baaien, met kleinere strandjes. Zie ook de Beach-pagina.

Direct vanuit Alcalali, maar ook op 101 andere plaatsen in de omgeving. Van volledig vlak (naar de dorpjes in de vallei) tot pittig en ruig, en alles daartussen. Veel waar voor je hoogtemeters geeft de wandeling bij Benimaurell, met uitzicht op zowel de Jalon-vallei als de Orba-vallei. Of natuurlijk de Coll de Rates. Zie ook de Hike-pagina, of mail voor meer info.

Direct vanuit Alcalali is de Coll de Rates natuurlijk een must! Geen col die zoveel uitzicht biedt voor zo weinig hoogtemeters, dus ook voor de minder afgetrainde fietser. Maar ook in het binnenland achter de Rates is het heerlijk fietsen: rustig, goede wegen, aardige medeweggebruikers en soms spectaculaire uitzichten. In Alcalalí op de kruising zit een fietsbarretje, in Jalon zit zelfs een heus Belgisch fietscafé. Niet voor niets dat je hier in de dalseizoenen zoveel professionele wielrenners ziet trainen. Zie ook de Bike-pagina, de routekaartjes op de foto-site of mail voor meer info.

In de nabije omgeving zijn echter nog veel meer mogelijkheden voor actief en passief vertier. Uiteraard geven we je daarover graag onze persoonlijke tips (zie bijvoorbeeld deze pagina). Daarnaast valt er natuurlijk ook van alles te ontdekken op het internet, zie bijvoorbeeld onderstaande links en de links op andere pagina’s.