Autohuur

Omdat een huurauto in de Costa Blanca-regio bijna onmisbaar is, zijn er een heleboel verhuurbedrijven neergestreken op de luchthavens van Valencia en Alicante. Buiten de zomermaanden kun je hier vaak zeer goedkoop huren, maar pas op: zorg dat je goed geïnformeerd aan de balie komt en weet wat je wel en niet wilt!

Het businessmodel is namelijk vaak: lok de mensen met een lage huurprijs, en probeer ze vervolgens allerlei (veel te) dure extra’s aan te smeren. Je hebt natuurlijk van tevoren keurig een verzekering geboekt, dacht je. Maar je bent echt niet de eerste die vreemd opkijkt als zijn standaard ‘all-risk’ verzekering een eigen risico van 1400 euro blijkt te hebben, die bij het ophalen op je creditcard geblokkeerd wordt. En daar zit het risico. Als je creditcard dat niet toelaat (bv omdat je daarmee ook je vliegtickets al hebt betaald) zul je alsnog de uitgebreide Super Collision Damage Waiver-verzekering moeten aanschaffen, voor 16-23 euro per dag. Verzekeringen, tweede bestuurder, kinderstoeltjes, fuel policy ‘full-empty’ vormen zodoende een belangrijke inkomensbron.

Op zich geen probleem zo’n businessmodel; ze zijn niet voor niets zo goedkoop natuurlijk. Ware het niet dat sommige verhuurders hier erg onduidelijk over zijn en/of iets te veel moeite doen zo’n verzekering aan te praten. (link consumentenbond)

Een eerste goede stap is een bezoekje aan een vergelijkingssite, zoals doyouspain of AutoEurope of RentalCars. Daar kun je bijvoorbeeld de kosten laten zien inclusief gewenste opties; bij doyouspain kun je bijvoorbeeld aanvinken dat je de prijs wilt zien inclusief tweede bestuurder. Ook kun je bepaalde beruchte verhuurmaatschappijen alvast uitvinken (zei ik Goldcar? Of zijn dochters Interrent en Rhodium?). Verder kun je hier ook duidelijk zien welk eigen risico gehanteerd wordt, en wat het kost om dat af te kopen. Als je niet van plan bent om je ter plekke een dure verzekering aan te laten smeren, check dan goed dat je creditcard voldoende ruimte heeft om dat eigen risico te kunnen laten blokkeren!

Je kunt er namelijk ook voor kiezen om het eigen risico niet af te kopen bij de verhuurmaatschappij, maar via een eigen aparte verzekering. Doyouspain biedt die mogelijkheid bijvoorbeeld voor iets van 6,50 euro/dag. Dit kan evt. ook direct bij verzekeraars als Allianz , Asured en Europeesche. Huur je meer dan 10 dagen een auto (of vaker per jaar) dan kan je eventueel ook een gunstige jaardekking nemen (bv. bij Asured of hier, hier of hier). Enkele praktijkervaringen en deze pagina’s hebben mij in ieder geval veel inzicht verschaft in deze soms toch wat schimmige business.

Centauro – een van de betere verhuurders, in mijn subjectieve beleving. Heeft buiten het hoogseizoen som goedkope opties. Je betaalt misschien net wat meer, maar daarvoor krijg je een glimlach terug, en wordt je niet genaaid. Wil je een extra bestuurder, dan is dat via hun eigen website meestal inclusief, let daar op als je kijkt op de vergelijkingssites.

Sunny Cars – Wel duurder, maar altijd alles inclusief. Dus zonder gedoe ter plekke of achteraf.

Giner Rent a Car – Lokale verhuurder, sympathiek familiebedrijf. Ook hier: in het laagseizoen vaak duurder, maar wel zonder gedoe. Altijd met een laag eigen risico (250 euro) en inclusief tweede bestuurder.

Europees Consumenten Centrum – Mocht je toch problemen krijgen, bijvoorbeeld een verzekeraar die onterechte schade claimt? Waarschuw dan sowieso je creditcardmaatschappij. Het Europees Consumenten Centrum laat zien wat je nog meer kan doen, en geeft ook nog tips vooraf.

Voor de duidelijkheid: bovenstaande betreft puur onze eigen mening, gebaseerd op subjectieve ervaringen. Wij worden door geen van de genoemde bedrijven of organisaties betaald of begunstigd. We vermelden zowel goede als slechte ervaringen met als enig doel onze huurders op weg te helpen. Mocht U menen dat de informatie op deze pagina aanpassing of uitbreiding behoeft, laat het ons dan vooral weten.

Terug naar pagina ‘Praktische wetenswaardigheden’