Eten en drinken

Tsja, eten en drinken. Dat kan in Spanje natuurlijk op heel veel plaatsen, en ook op heel veel verschillende manieren. Ook in de Jalon-vallei is er voor elk budget en voor elke sfeer wel iets te vinden. Maar smaken zullen nu eenmaal verschillen, en ook omstandigheden als de tijd van het jaar, het humeur van het personeel en dat van je disgenoten maakt natuurlijk verschil.  Daarom is het moeilijk om tips te geven die voor iedereen nuttig zijn.

Hieronder geven we een overzicht van de plaatsen waar wij zelf geweest zijn, en die we om een of andere reden het vermelden waard vinden. Maar zie het vooral niet als volledige lijst, ga vooral ook zelf ontdekken! Het mooie van deze regio is dat je op heel veel plekken nog het authentieke Spanje tegenkomt. Zolang je niet direct aan de kust zit, richten de meeste eetgelegenheden zich zowel op Spanjaarden als op buitenlanders. Het helpt daarbij dat menig Spanjaard er komt als toerist, en menig buitenlander als inwoner (die vaak ook een mondje Spaans spreekt).

Alcalalí (op loopafstand)
 • La Torre – bar en restaurant tegelijkertijd, erg gezellig. Hier komt iedereen samen: locals, overwinteraars en toeristen. Bij mooi weer staan de tafeltjes gewoon recht voor de kerk, die wordt toch alleen op zondag gebruikt.
 • Bar Porche – iets meer bar, maar daarnaast ook een eenvoudige kaart. Minstens net zo Spaans, en ook hier tafeltjes op het kerkplein wanneer het weer dat toelaat.
 • Bar Toni – van de drie tentjes aan het plein is dit het meest bar en het minst restaurant. Maar bij gelegenheid dekt ook Toni zijn tafels op het plein, b.v. in de zomer als er in de weekenden muzikale omlijsting is. Anders zijn er altijd nog wat warme en koude tapas te krijgen.
 • Ca Pinet – echt lokale keuken, en daar is de eigenaar heel trots op (net als op het feit dat zijn vader als communist heeft gevochten in de burgeroorlog). Moet het zo te zien vooral hebben van de lunch, maar in de zomer ook ’s avonds geopend. Prima paella, sangria en andere lokale gerechten. Ook de groenten zijn lokaal en vers.
 • Castellvi – doet zowel aan a la carte als aan driegangenmenu’s (zie hieronder). Wij genoten zelf vooral van het eerste, maar dat is ook wat duurder.
 • In Alcalali is nog meer aanbod van restaurants met driegangenmenu’s in de sfeer ‘veel voor weinig’. De prijs hangt af van het hoofdgerecht, maar is meestal tussen de 10 en 20 euro, inclusief een glas bier of een karaf wijn. Te duur is dat dus nooit, en het hoofdgerecht is vaak lokaal en vers. Maar reken er voor die prijs niet op dat ook de voor, bij- en nagerechten altijd vers zijn.
Jalon
 • El Hierro – Klein maar schattig tentje, op en top Spaans. Klassieke stijl. Hoogtepunt van de avond is als de eigenaar Crepe Suzette gaat bereiden op het mini-keukentje waarop die kunst van generatie op generatie is doorgegeven… [update: ook de eerste hap van de Chateaubriand is reeds een hoogtepunt, gewoon doen!]
 • El Karmelet – Nog een juweeltje in traditionele stijl. De voorkant ziet eruit als een eenvoudige tapasbar, maar achterin zit een asador-restaurant verborgen dat absoluut een bezoek waard is. Vriendelijk personeel, vers voedsel. De kok is een Baskische visserszoon, met veel enthousiasme voor koken (en niet alleen vis). Als je wilt weten hoe Calamares a la Romana horen te smaken (vers!) dan kun je dat hier proeven.
 • Cal Xixonero – Van buiten onopvallend, maar zeker een bezoek waard. De gerechten zijn gecreëerd rond lokale producten en heel fijnzinnig uitgevoerd. Dat verwacht je eigenlijk niet voor zo’n kleine prijs.
 • Bistro Selena – iets luxer dan gemiddeld, maar nog steeds niet duur. Sfeer is misschien niet typisch Spaans, maar het eten wel en dat is erg goed. Wel populair dus reserveren is verstandig.
 • Casa Caty – leuk restaurantje op het pleintje vlakbij de Velosol, maar helaas niet altijd duidelijk wanneer ze nou open is (in de zomer vaak niet).
 • Everest View Jalon – Zowaar ook een Nepalees/Indiaas restaurant in Jalon.
 • Don Pintxo – Voor de kleine honger, prima bar voor pinchos (tapas op een stokje).
Parcent
 • El Paraiso – gezellig familierestaurant, zij staat in de keuken en hij doet de bediening. Mooi uitzicht, lekker eten en persoonlijke aandacht. Zeg alleen niet hardop dat je karaoke leuk vindt, want dan wil hij dat je gaat zingen…
 • Era – Alleen ’s middags. Ook hier typisch Spaans, complete families spreken hier af voor een gezamelijke paella. Maar ook de inktvis van de barbeque is niet te versmaden, en de prijzen zijn zeer vriendelijk. Mooi te combineren met een (vlakke) middagwandeling, of natuurlijk na afloop van de beklimming van de Col de Rates). Helaas moet je voor de paella vaak wel dagen van tevoren reserveren.
 • Tramonti – Ook hier paella, en andere gerechten uit de Spaanse keuken. Dus ook gewoon (warme) bocadillos. Dat treft want het ligt aan de voet van de Col de Rates, met fraai uitzicht.
 • Bar La Estufa – diverse regionale tapas.
Overig

Refugio Vista Bernia – Ideale plek om na wat inspanning (bv er naar toe fietsen of in de omgeving wandelen) neer te strijken voor een late paella-lunch. Want wie wil hier nou niet eten:

Orba – bij het hotel aan het plein kun je een prima menu del dia krijgen, voor een ongelofelijke 10 euro. Simpel maar doeltreffend.

Benidoleig – hier kun je zeer originele tapas krijgen bij Gastrotaberna El Temple.

Tapas bij El Temple

Javea – aan de boulevard bij de haven, ten oosten van de oude stad, zitten een aantal restaurantjes. Je ziet vanzelf welke het drukste is. Wij aten erg lekker bij Restaurante Calima. Ook lekker was de paella bij Restaurante Cala Bandida, met uitzicht over de hele baai.

Zie ook de paragraaf over (het Museo de) turron op de activiteitenpagina.