Hike (NL)

 • Om te beginnen (of op een luie rustdag) kun je even het mooie uitzichtje meepikken vlak bij de villa. Op het hoogste punt in Solana Gardens, de Mirador Cocó del Garbell, heb je een mooi uitzicht over Alcalalí en de Jalon-vallei. Je hoeft er maar een paar honderd meter voor te lopen, en dan heb je de eerste 60 hoogtemeters al weer binnen. Of je kunt meteen de andere uitzichtpunten van Alcalalí meepakken in de Ruta de los miradores.
Uitzicht over Alcalalí en Jalon-vallei, vanuit de Mirador Cocó Garbell
 • De vlakke route van Alcalalí naar Jalon (3 km).
  • Weg van de autoweg, tussen de amandelbomen, olijfbomen en druivenstruiken. Deze route begint net ten zuiden van Alcalalí, op het ‘ uitzichtpunt’ aan het einde van de Carrer Forn. Daar volg je een pad dat naar beneden loopt, door het hoge riet, en steek je de meestal droogliggende rivierbedding over. Even omhoog en dan links richting Jalon. Voor de precieze route op gps klik hier.
  • Met een kleine aanpassing aan het begin is deze route ook geschikt voor kinderwagens en fietsen: in dat geval begin je in Alcalalí ten westen van het waterreservoir, bij het ‘Ecoparc’. Daar naar beneden over de verharde weg, eenmaal boven linksaf en je komt uiteindelijk op bovenstaande route uit.
 • Lliber achterland. Vanuit Lliber kun je diverse mooie routes lopen.
  • Deze wandeling gaat eerst omhoog over het asfalt, daarna naar beneden door het bos en verder langs de rivierbedding.
  • Bij deze is de klim wat serieuzer en de zon wat meer aanwezig, maar het uitzicht fraai.
  • Lliber – Valley views. Met deze wandeling begin je niet in het dorp zelf, maar bij de Font (waterbron). Eerst is het een stuk klimmen, maar daarna krijg je dan ook echt een heel mooi uitzicht (360 graden) over de hele kustregio (Marina Alta) en de valleien in de buurt. ***
 • Senija – Cave, Cross & Collado. Niet al te moeilijke, maar wel afwisselende wandeling vanuit Senija. Eerst naar de grot, dan naar het grote kruis op de berg en vervolgens op en af door de Collado.
 • Vanuit Benimaurell kun je naar de Collado de la Garga omhoog lopen, waarna je over de kam kunt lopen (soms klauteren) met fantastisch 360-graden uitzicht. Links ligt dan de Vall de Laguar en Vall de Orba, rechts de Vall de Pop (Jalon-vallei). Op de top vindt je eventueel ook nog een leuk restaurant (La Venta del Collao, maar let op: je kunt daar alleen contant betalen).
Twee valleien voor de prijs van één: zowel Orba als Jalon.
 • Vanaf Murla: een afwisselende tocht tussen de sinaasappelbomen, langs de stierenfokker, door de kloof en via een (donkere) tunnel naar het klooster-complex van Fontilles.
 • Rondom Tarbena tovert het grillige landschap na elke tocht wel weer een ander fraai uitzicht tevoorschijn. ***
 • Absolute aanrader is ook het rondje om het Bernia massief. Wel kan het hier op de zuidflank in de zomer erg warm worden. Dus idealiter vroeg beginnen, of in het voor-/najaar plannen. Helemaal ideaal is natuurlijk de combinatie van deze wandeling met een late lunch bij Refugio Vista Bernia (zie onze pagina over Eten & Drinken).***
  NB: de tijd in Komoot klopt niet, reken op 3,5 uur wandelen excl. stops. Aan de noordkant heb je soms slecht bereik, dus download de route vantevoren. Zorg voor goed schoeisel. In dec/jan wil de Refugio Vista Bernia nog wel eens gesloten zijn. Je kunt de route ook ‘clockwise’ lopen, dan begin je met een steile klim maar is de afdaling dus minder steil.
 • Halverwege de route naar de Bernia ligt het Maserof-gebied, waar ook een fraaie wandeling naar toe loopt vanuit Jalon. Slechts 300 hm, een half-schaduw klim door het bos in het begin, gevolgd door een relatief makkelijke afdaling. Wederom veel uitzicht en afwisseling voor je hoogtemeters.
 • Rondje om het meer van Guadalest. Weinig hoogtemeters, uitstekend te combineren met bezoek aan het dorp Guadalest. Het dorp zelf is erg toeristisch, maar desondanks wel een bezoek waard. Wil je daarna weer even terug naar het echte Spanje, dan is deze wandeling een welkome afwisseling. Ook prima geschikt voor kinderen, en met mogelijkheid tot een tapas-pitstop in Bar L’Era in Beniarda.
 • Castell de Castels (nog uit te werken)
 • Tarbena-vallei (nog uit te werken)
 • Penyal d’Ifach, de Calpe-rots (nog uit te werken)
 • Vanuit Alcalalí kun je ook een uitdagende tocht maken, achter Almazara langs, naar de top van de Solana (de bergrug ten noorden van Jalon en Lliber). Ook hier is echter wel goed schoeisel vereist. Enige wandelervaring kan daarnaast van pas komen, omdat hier en daar de dichte begroeiing het volgen van de paden wat lastiger maakt.
 • Het mooiste 360-graden uitzicht vind je recht boven de villa, op de top van de Tossal Gros.*** Maar dit is wel een serieuze route, die vraagt om goed schoeisel en een goede orientatie. Nadat je vanuit de rivier omhoog gegaan bent, steek je de weg over en volg je de aangegeven groen-witte officiele route (links onder de oprit langs). Deze route voert je door het bos, in een kleine lus langs een eeuwenoude grotschildering en de eerste mooie uitzichten. Daar zou je kunnen omdraaien en de makkelijke route terug nemen, maar dan mis je het echte spektakel. Hoewel het geen officieel pad is, kun je wel degelijk verder omhoog naar de top van de Tosal Gros. Eerst links om de rots heen een bestaand pad volgen, daarna rechtsaf en dan een beetje klauteren door de terrassen omhoog. Het is hier soms even zoeken, maar voor de enigzins ervaren wandelaar m.b.v. gps en richtingsgevoel goed te doen omdat het een weidse omgeving is. Geen dicht bos meer hier: wel in de zon dus, maar als je in de zomer een dag uitkiest met een beetje wind dan waait die hier de hele tijd ter verkoeling. Uiteindelijk wijzen de grote bomen je de weg naar de top, waar alle inspanning direct terugbetaald wordt. Als elke beklimming toch eens op deze manier beloond zou worden! 🙂 Uitzichten van Cullera tot Javea, het Bernia-massief, de Col de Rates, de punt van de Penyal Roig, de valleien van Jalon, Benigembla, Vall de Laguar en Orba, en nog veel meer is hier te zien. De afdaling is wel een officieel pad, maar soms wat begroeid dus let hier goed op de steenmannetjes. Net voor Alcalalí krijg je nog even een mooi uitzicht op de pas naar Pedreguer, waarna je direct boven Villa Arbolada weer op het asfalt uitkomt. Kortom: direct vanuit de villa, in 6 km een tocht met toch nog 300 hoogtemeters.

Onder het motto: ‘waar kijken we vanuit het terras nou precies op uit ?’

 • Vanuit de villa kun je in 1,5 uur naar het Maserof-gebied lopen, door een soort kloof (250 hm). Een klein omwegje brengt je ook langs de Ermita van Alcalalí. Eenmaal boven kijk je ineens in een hele andere vallei, met landbouwterrassen. Daar kun je eventueel moed op doen voor de terugreis met een lunch bij Casa Susi (zie pagina Eten & Drinken). Op de terugweg kijk je regelmatig uit op ons huis. (link, link)
 • Een uitdaging is natuurlijk de beklimming van de Col de Rates. Dat kan prima vanuit de villa (link). Eerst een stuk vlak, door de vallei tussen de sinaasappelbomen door naar Parcent. Daarna van de noordwestkant klimmen naar de Col, en aan de oostkant weer afdalen. Deze route voert je meteen weer terug naar de villa, maar je kunt natuurlijk ook besluiten om nog even iets te drinken in het dorp…
 • Met bovenstaande route ben je alleen nog op de Col geweest. Maar de bergrug gaat nog veel verder! Een nog grotere uitdaging is natuurlijk de echte top: Cim Carrascal. Dat is alleen wel een stuk pittiger, met name het tweede deel van de klim (na de bron) bevat enkele steile stukken. Maar als het niet te heet is, en je voldoende tijd neemt, is het zeker de moeite waard.
  • Meestal loop begin je deze route vanuit Parcent
  • Eventueel kan je hem ook lopen vanuit Alcalalí
  • Er is zelfs een verkorte variant mogelijk. Die heeft als nadeel dat je begint met een stuk over de verharde weg, maar scheelt je wel een hoop tijd en hoogtemeters.